SKADEDYR
__________________________________
 
__________________________________
 
Rotter 

En skraldespand, der bare er en lille anelse åben, er som et festmåltid for rotterne. Det er desværre meget svært at få bugt med rotterne. Vi har brug for din hjælp. Det er vigtigt, at du ikke efterlader madrester i gårdene, og holder skraldecontainere lukkede, så vi ikke lokker dem. Når rotterne ikke kan finde mad, går de et andet sted hen. Og lad være med at lukke rotterne ind i vaskerierne ved at efterlade vinduerne i vaskekældrene åbne. Tænk dig om, og vær med til holde rotterne væk.
Hvis du ser en rotte på Afdeling 23s arealer, informer straks 
Afdelingskontoret. 

Husk husorden: "Fodring af fugle og katte må ikke finde sted på afdelingens arealer blandt andet for at undgå at tiltrække rotter og andre skadedyr. Skadedyr på afdelingens område skal straks meddeles til afdelingsbestyrelsen eller ejendomsfunktionærerne."
__________
Sølvfisk

Drøner der også små, aflange, sølvfarvede dyr rundt på dit badeværelse? Så har du sikkert fået besøg af sølvfisk. Der er ingen grund til panik. De er helt uskadelige, og de fleste boligejere har en mindre bestand af dem på badeværelset – det er helt normalt. Men har du ikke lyst til at dele bolig med sølvfiskene, er der nogle enkle ting, du kan gøre.
Luft ud 2-3 gange om dagen med gennemtræk i 5-10 minutter. Sølvfisk foretrækker lune, fugtige omgivelser. Støvsug i sprækker og revner og gør grundigt rent. Sølvfisk lever bl.a. af sæbeaflejringer i brusekabiner og håndvaske, mel, småkrummer samt skimmel- og mugsvampe.
Undgå for meget gulvvask, da sølvfisk er glade for fugt.
Som udgangspunkt er der ikke grund til at bruge gift mod de uskadelige sølvfisk, men det er en mulighed. Du kan bruge: almindelig insektspray, kokkedåser til sølvfisk, insektpudder eller insektlak. Men husk, hvis rummet fortsat er meget fugtigt, vil sølvfiskene vende tilbage, når giften er væk eller dampet af.
__________

Ikke fodre ....

For at mindske risikoen for skadedyr må du ikke efterlade affald, herunder køkkenaffald, uden for containere og skralderum. Fodring af fugle og katte må ikke finde sted på Afdelingens arealer blandt andet for at undgå at tiltrække rotter og andre skadedyr. 

Væggelus

Øget rejseaktivitet har betydet, at et af de mest sejlivede skadedyr er ved at bide sig fast i danskerne. Når først væggelusen er kommet ind i dit hjem, er professionel hjælp næsten uundværlig. Væggelus er en tæge på typisk 5 mm i længden, der er helt flad. Farven på den reguleres alt efter, om den er sulten eller ej. De kommer ud om natten og tiltrækkes af menneskers kropsvarme. Uden forstyrrelser kan væggelusen indtage en blodmængde, der svarer til det dobbelte af dens egen vægt, med sin snabel. Mens nogle mennesker ikke generes af bid, svulmer andre op. Biddene minder om loppebid - typisk på utildækkede hudpartier.
Den væggelus, som mennesket døjer med, er udbredt over det meste af verden, men var indtil sidst i 1960'erne sjælden i Danmark. I de senere år er væggelus blevet hyppigere, hvilket især skyldes den stigende rejseaktivitet til steder, hvor væggelus er almindelige, med risiko for at få dem med hjem i kufferten. Store og tætbyggede metropoler som Moskva, New York og London døjer med problemet, der kan lukke luksushoteller og restauranter fra den ene dag til den anden. 
Typisk findes væggelus i soveværelset og gemmer sig i sprækker og kroge om dagen. Det mest almindelige skjulested for væggelus er i madrassen, i sprækkerne i sengerammen, bag ved møbler omkring sengen, eller hvor væggen møder gulvet. Deres ekskrementer ligner små sorte pletter på madrassen.
Invasion af væggelus bunder ofte i rejseaktivitet. Når du er i udlandet, så tjek hotelværelset for tegn på væggelus, selvom det kan være svært at få øje på dem. I løbet af dagen skjuler de sig i sprækker i tapet, panel og gulv. Hvis du har mistanke, så undgå at pakke ud, men lad i stedet alt tøj blive i kufferten. Stil den så langt væk fra sengen som muligt.
Vores kroppe reagerer forskelligt på angreb, så det er svært entydigt at definere væggelus på bid. Det er vigtigere at se på det generelle mønster, tidspunktet for biddene og andre faktorer for at fastslå, om de kommer fra væggelus. Det er ikke sandsynligt, at man vågner, når man bliver bidt af en væggelus. De kan forekomme hvor som helst på kroppen, men er ofte tæt på blodårer nær huden.
Ved mistanke om væggelus på hotel eller lignende bør man rense al bagage og indhold, inden man træder inden for hjemmets fire vægge. Smid alt tøj osv. i vaskemaskinen ved minimum 60 grader eller i affaldssække i fryseren. Væggelus kan leve op til et år uden blod, og derfor er det nødvendigt også at behandle kuffert og bagage med et velegnet middel til skadedyrsbekæmpelse, da de ellers risikerer at sidde klar til næste gang, du skal ud at rejse.
Har du fået væggelus, informer straks Afdelingskontoret.
Boligforeningen AAB - Afdeling 23 | Hjortøgade 5. st.th. | 2100 København Ø | Tlf.: 61 39 44 16 | afd23@aab.dk