NABOEJENDOMMENE - 2. del
__________________________________


 
__________________________________
 
"Gallup bygning"/ Christian Hansens Laboratorium

”Gallup bygningen” i Fanøgade var oprindeligt en fabrik, hvor der genlød sirene ved fyraften, hvorefter de ansatte, der ængstelige stod bag en gitterport, væltede ud i friheden.
Chr. Hansens Laboratorium A/S havde deres første succeser indenfor mejeriområdet. I dag er koncernen, der har hovedsæde i Hørsholm, blandt verdens førende leverandører af enzymer, bakteriekulturer, probiotika og naturlige farver til fremstilling af fødevarer og kosttilskud.
Fabriksbygningen er delt i to hovedbygninger. Den oprindelige del er til venstre, er fra 1907.
”I 1906 besluttede min Fader at bygge en ny Fabrik, da den gamle Fabrik paa Vesterfælledvej var blevet for lille, og en Udvidelse derude var upraktisk,” skrev Johannes Hansen i et jubilæumsskrift i 1949.
”Der blev købt en Grund i Fanøgade i Strandvejskvarteret, og den nye Fabrik blev opført og var færdig til Indflytning i Slutningen af 1907. Senere er den udvidet flere Gange. Blandt andet er der opført et særligt Syrevækkerlaboratium. Og I Slutningen af 1939 blev den seneste Tilbygning opført” (det er den høje bygning til venstre i Fanøgade, hvor Gallup lysskiltet hænger i dag).
Chr. Hansen forlod kvarteret i 1988, og Gallup flyttede ind i den moderniseret bygning i 2000.

På bagsiden af bygningen ligger Masnedøgade, hvor bl.a. Nestlé Norden havde sit hovedkvarter fra 1947 til 1997, hvorefter de flytter til Amerikakaj i Københavns havn.
Lille Vibenhus

Lille Vibenhus er navnet på ejendommen på hjørnet af Østerbrogade og Jagtvej.
Den nuværende bygning med bl.a. Østerbo Apotek, Andersen bageriet og cykelhandleren, er fra omkring 1907.
Det som vi kender som Vibenhus (også kaldt Store Vibenhus) er opkaldt efter kroen af samme navn, som lå på hjørnet af Jagtvejen og Lyngbyvejen. Dengang hed det Kongevejen eller Frederiksborgvejen. De forskellige vagtmænd langs vejen skulle sørge for at bønderne ikke brugte vejen. Det fik de dog lov til langt senere mod at skulle betale bompenge. Denne ordning blev afskaffet i 1915.
Det tidligere vangehus lå på Lille Vibenhus indtil 1908. Her var traktørsted af samme navn i mange år. Huset blev opført allerede i 1685. Et vangehus var det sted, hvor vangemanden (opsynsmand) havde til huse. Huset blev også kaldt ”Huset på hjørnet af vangen”. Traktørfamilien Meyer ejede i mange år stedet.
Her lå også Østerbros første politivagt. Københavns Politi skriver på deres hjemmeside, "Den 22. april 1872 åbnedes en politivagt i traktørstedet Lille Vibenhus, på hjørnet af Jagtvejen og Østerbrogade. Der skulle bo en politibetjent på stedet, og en anden politibetjent skulle forrette tjeneste 24 timer af gangen."
Ejendommen lagde lokaler til bl.a. Hannibal Sanders renseri og Håndværkerbanken, der lå ud til Jagtvej. Senere boede Danske Bank på hjørnet indtil 2010. hvor Østerfælled Apotek rykkede ind. Mandag den 8. november 2010 åbnede de i de lokaler, hvor Danske Bank havde haft en filial. Samtidigt blev navnet ændret til Østerbro Apotek. Fra 1881 til 1993 lå der et Østerbro Apotek på Østerbrogade 48 overfor søerne.
Bemærk de flotte Hvalros dørgreb der er på ejendommens døre.
Vibensgård

På den modsatte side af Østerbrogade ved hjørnet til Strandboulevarden ligger den fredede »Vibensgård«, en imposant bygning i jugendstil opført 1903-05 og tegnet af Anton Rosen og P. Neerskov.
Øbrohus

Kollektivhuset Øbrohus ligger i karren Jagtvej, Reersøgade og Tåsingegade. Den blev bygget 1958-1960, og stod klar til indflytning i 1961. I starten var en del af boligerne reserveret sygeplejersker og lærere. I 1969 kom bygningen i Tåsingegade, der dengang var forbeholdt pensionister, til.

Her er et uddrag fra en artikel om ejendommens historie fra publikationen AKB Beboeren fra oktober 2006
Øbrohus havde en lang fødsel. Allerede tilbage i 1953 indsendte Arbejdernes Kooperative Byggeforening (nu bare AKB) sammen med arkitekt Eske Kristensen forslag til bebyggelsen, men først i 1961 kunne de første beboere flytte ind. I alt 100 1-værelses og 100 2-værelses lejligheder forbeholdt enlige eller par uden børn. Der var strenge regler for, at boligerne ikke måtte bebos af flere personer, end der var rum."
"Boligerne har gode, lyse værelser, men var oprindeligt kun udstyret med kogeniche. Til gengæld var der tænkt på flere kollektive faciliteter, hvoraf enkelte endnu findes i huset. Det oprindelige cafeteria, hvor det var meningen at beboerne kunne spise for spisebilletter, er for flere år siden omdannet til en almindelig restaurant, og ”Fruerstuen” – Hovedstadens Brugsforenings demonstrationskøkken, hvor damer i hvide kitler gav eksempler på god madlavning – er også for længst væk. Men gæsteværelserne (som beboerne kan leje til overnattende gæster) og et stort fællesvaskeri er stadig til rådighed for beboerne.
Vaskeriet var ikke meget benyttet i bygningens ungdom, for dengang kunne man indlevere sit vasketøj hos varmemesteren, og få det rent og nystrøget tilbage samme sted (det var dog trods alt ikke varmemesteren, der varetog denne opgave – han sendte tøjet til Bellahøj vaskeri). En service nogle af de oprindelige beboere savner."

I januar 2003 åbnede Yong Jiu Chen og Hong Cheng en kinesisk restaurant der hvor Øbrohus Selskabslokale før lå.
Skandinavisk Motor Co. / Østerbrokollegiet

Skandinavisk Motor Co. A/S bliver stiftet per 1. januar 1917.
I bladet ”Veteran Tidende” skriver Dansk Veteranklub ”Omkring 10-års jubilæet flytter man i Odense til Kochsgade og i København til flotte lokaler på Strandvejen (nuværende Østerbrogade, nogenlunde midtvejs mellem Jagtvejen og Svanemøllen), hvor der bygges et bilhus, pressen betegner som Nordens største. Der er storslået indvielse med deltagelse af Harry Dodge og Firestones europæiske salgsleder, Mr. Cooke. E.S. Semler og Robert Jacobsen hejser i fællig Dannebrog på stangen over taganlægget. Nu er der 125 ansatte."
På bygningens bagside - i Strynøgade - var der stort værksted og garageanlæg. Fra forretningen på Østerbrogade solgte SMC de første eksemplarer af Volkswagen Passat, Golf og Polo. Men pladsen blev for utidssvarende og den 1. juli 1980 flyttede SMC til Brøndby.
Frem til efteråret 2004 blev garageanlægget i Strynøgade anvendt til P-hus, hvorefter en ombygning til et kollegium gik i gang. Østerbrokollegiet stod klar den 1. juni 2005 og ejendommen rummer idag et kollegium med 100 værelser på i gennemsnit ca. 40 kvm. brutto, 3 store fælles opholdsrum og en stor fælles tagterrasse.

 
Østerbrogade 105

De Forenede Automobilfabriker, der lå over Afdeling 23 på hjørnet Strandvejen (nu Østerbrogade) og Tåsingegade var målet for en sabotage aktion den 26. oktober 1943, der totalt ødelagde bygningerne og værkstederne.
Efter krigen blev hovedbygningen ud til Strandvejen genopbygget og husede en bilforhandler, der solgte Austin. Bag ved den var der en lang høj mur, der løb ned ad Tåsingegade. Muren blev senere revet ned og erstattet af et hegn.

Fra 1981 til 2003 lå Toyota House på hjørnet af Tåsingegade og Østerbrogade. Butikken lå ud mod Østerbrogade, mens værkstedet i de lave hvide bygninger i Tåsingegade gemte sig bag en skråparkering. Knud Jørgensen Automobiler A/S, der havde Toyota House, flyttede herefter til Omøgade 5.
Med Nordea Ejendomsinvestering A/S som bygherre blev der i 2004-2006 opført en ejendom med 52 lejeboliger.
________________________
NÆSTE HISTORIESIDE
__________________________________
 
Boligforeningen AAB - Afdeling 23 | Hjortøgade 5. st.th. | 2100 København Ø | Tlf.: 61 39 44 16 | afd23@aab.dk